Bespaartips voor je trouwfeest

Natuurlijk wil je een knalfeest, iedereen moet weten dat jij gaat trouwen en iedereen moet uit zijn dak gaan op jou grootste feestje ever. Echter is een knalfeest vaak ook een kostbare aangelegenheid. De trouwlocatie moet bij je passen, de muziek moet swingen de hapjes en het eten moet delicious zijn en last-but-not-least, de keeltjes moeten gesmeerd worden.

Toch kun je bij een feestje best op een paar dingen besparen wij geven je vast een voorzetje met onze bespaartips.

Bespaartip 1

TK-feestje-champagneSchrap het buitenlands gedestilleerd van de menu kaart – klinkt flauw, is het niet. Thuis drinken je vrienden en familie ook geen hele avond alleen maar bacardi’s met cola, of gin-tonics. Beperk je menu kaart tot de basis dranken: Fris,sapjes, wijn (wit en rood) en bier. Op het moment dat er gemixt mag worden gaan je gasten ook aan de “mix” met de huidige drank prijzen zijn deze mix drankjes zo 15% van de eind factuur. Maak dit dus bespreekbaar met je locatie. Wil je toch een cocktail aanbieden? maak dan je eigen signature cocktail , jullie eigen trouw-recept, Hoe klinkt dat?

Bespaartip 2

Doe zelf je tafeldecoratie, je kunt dit uitbesteden aan een bloemist of een decorateur, maar kan aardig in de papieren lopen. Zelf je decoratie maken is nog een leuk tijdverdrijf ook, voor inspiratie kun je tegenwoordig goed terecht op Pintrest, Etsie en Instagram. werk ook eens met kunstbloemen van bijv. de Ikea, Action of Xenos, daar heb je na je bruiloft ook nog wat aan.

Bespaartip 3

Trouw in de winter, klinkt bizar he! maar een winterbruiloft is vaak goedkoper dan een zomerse bruiloft, de trouwlocaties zijn namelijk tijdens de zomermaanden erg populair en vaak al maanden van te voren volgeboekt, dus hoge prijzen. in de wintermaanden is het vaak erg rustig, praat er gerust over met de locatie van je keuze. En winter bruiloften kunnen net zo romantisch zijn als een zomers feestje. Denk aan vuurkorven, fakkels en andere gezellige winterse sfeermakers.

Bespaartip 4

Wees kritisch wie je uitnodigt op je feest, iedere gast kost geld, en als er iemand op je bruiloft komt die je alleen ziet tijdens een verjaardag van een achteroom dan is dat zonde.Net zo als de mensen die zich zelf graag uitnodigen, besef je goed dat iedere gast (hoe gezellig deze ook is) geld kost. Zorg dus ook dat je ceremoniemeester een gastenlijst heeft, en laat deze bij binnenkomst ook turven als je denk dat er ongenodigde gasten langs zouden kunnen komen.  Spreek ook met je trouwlocatie af dat er geen stamgasten even mogen kijken. recentelijk maakte ik het mee dat een stamgast van een locatie gewoon op de rekening van de gasten meedronk. Let er zelf ook goed op!

Bespaartip 5

Het diner en het avond eten is vaak de hoogste kostenpost van een bruiloftsfeest, het is ook een mooie post om op te besparen. Een diner wat uitgeserveerd wordt kan aardig in de papieren lopen, het restaurant moet er namelijk personeel voor inhuren, de tafels zijn netjes opgemaakt en ga zo maar door. Een lopend buffet of een gezellige barbecue is net zo gezellig en scheelt aanzienlijk in de kosten. Ook al ben ik geen fan van een lopend buffet,tegenwoordig kun je daar hele leuke dingen mee doen en is de vergelijking met de buffeten met “de rode kers op de appelmoes” er eentje die al lang niet meer opgaat.

Bespaartip 6

Regel alles op tijd en budgetteer, maak voor je zelf een lijst met de zaken die geregeld moeten worden en hang daar een prijs aan. Schuif desnoods met de budgetten. Maar blijf wel redelijk. Gouden trouwringen voor 200 euro gaat je niet lukken, doe geen concessies in kwaliteit, want een zilveren trouwring kun je na 2 jaar vervangen omdat zilver gewoon niet zo duurzaam is als goud of een ander edelmetaal.

Vergeet bij je bruidsmode de extra kosten niet, met alleen een trouwjurk ben je er niet, denk ook aan de bruidslingerie, de bruidsschoenen, en je sieraden. Hierbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Bespaartip 7

Maak een stelpost – een stelpost? dat is een term uit de bouw een soort potje voor onverwachte uitgaves -, in tip 6 gaven we al dat je moet budgetteren, reken voor alle budgetten ongeveer 10% extra en stop dat in de stelpost. Zo voorkom je onaangename verassingen.

Bespaartip 8

Zoek op tweedehands, wil je echt besparen dan zijn marktplaats en de Facebook groepen voor tweedehands spullen een leuk idee. Je komt er vaak voor de helft van de nieuwwaarde je bruidspullen. Je moet er alleen wel van houden dat de lingerie bijvoorbeeld al een keertje gedragen is. Dus een keertje goed wassen kan geen kwaad.

Op naar je knalfeest

Met al deze tips moet jou feestje een knalfeest worden ondanks een krap budget, vergeet niet dat je kunt onderhandelen over bepaalde zaken, er is genoeg ruimte om over prijzen te praten en bepaalde dingen bespreekbaar te maken.  Je mag best prijzen vergelijken maar vergelijk wel appels met appels, een trouwerij in een prachtig middeleeuws kasteel kun je niet vergelijken met een zaaltje van een dorps-cafe.