Gratis bestaat niet over trouwringen enzo

De laatste tijd staat ons wekelijkse suffertje vol met advertenties van juweliers, het trouwseizoen is namelijk op zijn hoogtepunt en veel bruidsparen hebben het kopen van de juiste trouwringen uitgesteld tot het laatste moment. Geen idee waarom eigenlijk maar daar zal vast een goede reden voor zijn.

De advertenties zijn dit jaar nog slechter dan de voorgaande jaren, iedere juwelier heeft wel een “gratis trouwringen actie”  van gratis diamanten tot gratis herenringen en ik heb zelfs al een juwelier zien adverteren met gratis trouwvervoer en gratis champagne voor de gasten. Alles om jou aandacht te trekken.

Roze Wolk

Tijdens het uitzoeken van je ringen, je trouwjurk en de locatie leef je op een roze wolk, alles is mooi, alles is fantastisch en alles is ook nog eens megaduur en eigenlijk kan je dat ook niks schelen, want het is jouw feestje. Daar speelt de marketing dan ook mooi op in. Want die wolk wordt nog rozer als er met “gratis” wordt gesmeten en gegooid.  Verleiding dus.

Neem van mij aan, niks is gratis in het leven, alleen de zon die iedere dag opkomt is gratis (alhoewel ik mij afvraag waar de zon de afgelopen weken was)  Een juwelier moet ook iedere maand zijn huur, personeel en zijn inkopen betalen. Dus laat je niet voor de gek houden  de prijzen zijn bij dit soort juweliers vaak kunstmatig aan de hoge kant, of de aanbieding geldt alleen op een paar eenvoudige ringen uit de collectie. Puur om ervoor te zorgen dat je toch in zijn winkel komt en even zijn verhaaltje hebt aangehoord. Laat je niks wijs maken en kies voor een juwelier of trouwringen speciaalzaak die zijn klanten serieus neemt en niet voor de gek houdt.

Een damesring is altijd duurder vanwege de diamant

Helaas, niet helemaal waar. De meeste damesringen zijn voorzien van een diamantje en deze zijn inderdaad niet gratis. Echter is in 90% van de gevallen de herenring groter dan de damesring, met de huidige goudprijzen is dit verschil helemaal niet zo groot. Laat je dus niet voor de gek houden door de mooie praatjes van een trouwringen verkoper.  De kleine diamantjes in een trouwring zijn niet zo duur, een diamantje van 1,3 mm (0,01 karaats) liggen rond de € 50

Let op voor lage legeringen

Veel juweliers stunten met lage prijzen, maar vertellen er niet bij dat je dan ook een lage legering krijgt, 8 karaats mag in Nederland wettelijk geen goud genoemd worden en hoeft dus ook niet gekeurd te worden. Alles daarboven is wel keurplichtig. Let er op dat de ringen gekeurd zijn dit kun je zien aan de stempeltjes aan de binnenkant van de ring. Niet alleen het eikenblad geeft aan dat er 14 karaats goud is gebruikt, ook het keurmerk van de waarborg is noodzakelijk. Zit dit keurmerk niet in je trouwring, vraag de juwelier om een hele goede reden. Mocht deze niet willen keuren weiger dan de trouwringen en eis dat je trouwringen gekeurd worden door één van de twee waarborginstellingen in Nederland. Weigert de juwelier dit nog steeds bel dan met het agentschap telecom zij voeren het toezicht uit op de uitvoering van de waarborgwet.