Tips voor jullie bruidsfoto’s

Een bruiloft zonder een foto album is maar half zo leuk, er gebeurt namelijk zo enorm veel tijdens jullie mooiste trouwdag dat een goed foto album er voor kan zorgen dat de bruiloft weer opnieuw beleefd in de ruimste zin van het woord. Toch zijn er wat dingen waar je rekening mee moet houden met het kiezen van een fotograaf/fotografe en de uitvoering van jullie trouw reportage.

1. Zorg voor een klik

Een fotograaf moet je emotie herkennen, en moet kunnen aanvoelen wanneer er iets gebeurt, tegenwoordig is de markt van trouwfotografen een echte vechtmarkt geworden en deze wordt hoofdzakelijk gewonnen op de prijs van de reportage en het uiteindelijke werk.  Een fotograaf die een lage prijs neerlegt doet concessies en dat mag niet op jullie mooiste dag. Zorg dus dat je een fotograaf kies waar jullie allebei een goed gevoel bij hebben en laat de prijs niet doorslaggevend zijn.

2. Bespreek jullie bruiloft

Heel belangrijk is dat de fotograaf jullie wensen kent, willen jullie alleen foto’s met je zelf, of moet de obligate groepsfoto met de gekke bekken van je beste collega’s er ook op, wil je een privé album waarbij een vleugje sensualiteit ook mogelijk is?  Bespreek ook de kleine details en zorg voor voorbeelden op Instagram en Pinterest vindt je genoeg mooie voorbeelden maar laat de fotograaf daar wel zijn eigen expressiviteit aan geven. Dat maakt het uniek

3. Maak het persoonlijk

Zorg dat je fotograaf tijdens het schieten van de fotoreportage beschikt over wat persoonlijke spulletjes, zoals de trouwkaart, de trouwringen en bijvoorbeeld een ringkussen. Ook andere persoonlijke dingen waar je aan gehecht bent kunnen mee genomen worden in je fotoshoot. Als je fotograaf de details weet kan hij/zij hier mee spelen.

4. Maak goede afspraken

ook een fotograaf maakt graag zakelijke afspraken, mijn eigen ervaring is dat de meeste fotograven heel goed in hun werk zijn en echt de mooiste plaatjes uit de camera kunnen krijgen. Wat ik ook weet is dat de meeste fotograven niet zo handig zijn met afspraken. Je mag voor jezelf en voor de fotograaf de afspraken best op papier of e-mail zetten. Spreek bijvoorbeeld af dat je de foto’s een x-aantal weken na de bruiloft wilt hebben, maar ook een aanbetaling is bespreekbaar en een puntje van aandacht.  Maak ook afspraken over de gevolgen van ziekte. Je bent serieus niet het eerste bruidspaar die een foto-album moet vullen met de foto’s van de mobiele telefoons van de gasten omdat de fotograaf te ziek is om te komen.

5. Nog een zakelijk puntje

Bij wie liggen de rechten van de foto’s, een fotograaf heeft namelijk beeldrecht, dus hij mag ze verkopen aan iedereen die ze maar wil hebben. Aan de andere kant mag hij ook bepalen hoe vaak jij de foto’s mag gebruiken en vermenigvuldigen. Door ze bijvoorbeeld te delen op Facebook.  Sommige bruidsparen willen liever geen deel uitmaken van het portfolio van de fotograaf. Maak dit bespreekbaar.

Aanvulling: vraag de fotograaf bij wie de rechten van de foto’s liggen, menig bruidsfotograaf verveeld zich namelijk in de winter en  om deze periode door te komen maken sommige fotografen er een sport van om zoveel mogelijk schadeclaims i.v.m. auteursrechtenschending de deur uit te gooien.  Wij hoorde laatst van een vriendin dat een oom die de reportage op de familie website had geplaatst in eens een factuur kreeg van duizenden euro’s omdat de fotograaf graag nog even de royalty’s van de foto’s wilde vangen.  Uiteindelijk raakte deze twee voor de kantonrechter en helaas kreeg de fotograaf gelijk, een behoorlijke smet op je mooiste dag.

Ga voor zeker en laat de fotograaf een afstandsverklaring tekenen, wil de fotograaf dit niet dan zoek je gerust verder.

6. Je foto album

Ook hierin zijn veel keuzes te maken, tegenwoordig kan men namelijk op praktisch alle materialen drukken en dat kan echt voor een hele bijzondere belevenis zorgen het is tenslotte de enige visuele herinnering van jullie mooiste dag. Ik ken bijvoorbeeld een stel dat alle foto’s uit het album op linnen heeft laten drukken en in het trapgang naar de 1e etage heeft opgehangen, iedere dag weer wordt het stel herinnert aan hun mooiste dag. Krijg je een mooi album van je fotograaf? zorg dan voor een paar zachte pluisvrije handschoenen. Hiermee blijft je album vrij van vieze vette vingers en andere vlekken.

Met deze 6 tips wordt jullie trouwreportage absoluut een succes. profiteer er dus van en vergeet vooral de klik niet, hoe goed de fotograaf ook is aangeschreven het “gevoel”  moet van twee kanten komen en dat moet 100% kloppen. Is dat er niet dan zoek je gerust verder.