Zes tips voor het kiezen van een trouwfotograaf die bij jullie past

Wie ook maar even op internet heeft gezocht naar een trouwfotograaf weet dat het aanbod enorm groot is. Dat is fijn, want daardoor valt er veel te kiezen. Maar het kan daardoor ook best moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Gebruik bij jullie zoektocht daarom deze zes tips om de fotograaf te boeken die jullie grote dag op een voor jullie perfecte manier vastlegt.

1 Denk na over de stijl: waar houden jullie van?

Iedereen heeft zijn eigen smaak, en dat geldt natuurlijk ook voor trouwfotografen. Sommigen houden van heel licht en romantisch, anderen maken juist kleurrijk en stoer werk. En daartussenin zijn ook nog allerlei mengvormen denkbaar. Maar het is niet alleen de nabewerking die van belang is. Bedenk ook goed van welke manier van fotograferen jullie houden. Bijvoorbeeld van een journalistieke stijl, waarbij de fotograaf vooral vastlegt wat er gebeurt zonder al te veel in te grijpen. Of zijn jullie meer gecharmeerd van een editorial stijl, met veel aandacht voor details? Een goede bruidsfotograaf is zich bewust van zijn eigen stijl, en maakt dit in beeld en woord duidelijk op zijn of haar website.

2 Bepaal je budget: wat willen jullie uitgeven?

Veel bruidsparen kijken eerst en vooral naar de prijs; trouwen is al duur genoeg. Toch is het niet aan te raden om voor de goedkoopste fotograaf te gaan, ook al spreekt de stijl jullie aan. Er zijn veel meer factoren die jullie zouden moeten meewegen, de prijs is daar slechts één van. Bedenk dat de kosten die een fotograaf moet maken (apparatuur, belasting, marketing), vrij hoog zijn. Kun je dan een fotograaf die slechts een paar honderd euro vraagt voor een hele dag werk wel serieus nemen? Aan de andere kant: als jullie duizenden euro’s gaan neerleggen, moeten jullie er wel heel zeker van zijn dat deze persoon unieke kwaliteiten heeft. Let er verder op wat er allemaal bij de prijs is inbegrepen: veel fotografen doen er een gratis album bij, maar dat geldt niet voor iedereen.

3 Bekijk veel websites: wat is er te koop?

jeroen savelkouls fotografie bruidsfotograaf nijmegen

Google is jullie beste vriend. Zoek op de term trouwfotograaf of bruidsfotograaf, al dan niet met de naam van jullie regio erbij, en er poppen meteen ontzettend veel namen op. Bij het bezoeken van de websites van fotografen is het aan te raden niet alleen de homepage of de portfolio te bezoeken. Elke bruidsfotograaf heeft wel een handjevol foto’s die het waard zijn om daar te tonen. Maar jullie willen veel meer, het liefst een paar honderd beelden. Kan de fotograaf dat aan?

4 Maak persoonlijk kennis: is er een klik?

Persoonlijke gesprekken zijn ontzettend belangrijk. Alleen zo kunnen jullie ontdekken of er een klik is. En dat is van groot belang, want de bruidsfotograaf is tijdens jullie trouwdag veel in jullie nabijheid. Bijna elke trouwfotograaf biedt een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan; maak daar gebruik van en stel veel vragen.

5 Boek een loveshoot: hoe is het om voor de camera te staan?

Vaak is het mogelijk om voorafgaand aan de bruiloft een loveshoot of een pre-weddingshoot te boeken. Als jullie budget dat toelaat, is dat altijd een goed idee. Zo kunnen jullie vast wennen aan hoe het is om tijdens een reportage gefotografeerd te worden. En dan hebben jullie meteen een mooie serie foto’s die gebruikt kunnen worden voor de uitnodigingen of een trouwwebsite.

6 Geniet van jullie grote dag!

Als jullie bovenstaande tips hebben gevolgd, kan er wat betreft de fotografie weinig meer mis gaan. Geniet van jullie grote dag en laat de bruidsfotograaf doen waarvoor jullie hem of haar hebben ingehuurd. Ongetwijfeld zal het eindresultaat jullie de rest van jullie leven met een glimlach doen terugdenken aan al die mooie momenten!