10 vragen over trouwringen

Opzoek naar de de mooiste trouwringen? Dan hebben wij alvast tien vragen met 10 antwoorden voor u opgesteld. Zo maakt u het zoeken naar u ideale trouwring nog een stukje makkelijker

Welk edelmetaal glanst ook nog op onze gouden bruiloft?

Het zeldzame Platina is het meest zuivere edelmetaal wat er is, en is daarmee de meest hoogwaardige legering waarmee men ringen kan smeden. De ringen zijn niet alleen zeer hard en slijten bijna niet.  Echter is Platina duurder dan goud. Echter is de kleur van Platina erg wit, en dat moet u dus echt aanspreken.  Palladium trouwringen zijn een goedkoper en goed alternatief voor Platina. Is de witte kleur niet geheel uw smaak? Dan komt u al snel op goud uit,  Goud is niet zo hard als platina maar blijft met goed onderhoud en een regelmatige poetsbeurt altijd glanzen.  Gematteerde en bewerkte ringen verliezen op een gegeven moment deze bewerking en gaan glimmen/glanzen. Een goede juwelier kan deze bewerking weer opnieuw aanbrengen tegen een vergoeding.

Wat is een legering?

Bij het maken van trouwringen worden diverse materialen bij elkaar versmolten, een gouden trouwring van 18 karaat heeft bijvoorbeeld 75% goud als basis materiaal en 25% opvul materiaal.  Bij een 14 karaats ring is het goudaandeel nog maar 58.5% en bij 8karaat nog maar 33% * karaat mag dan in Nederland niet als goud verkocht worden. De kwaliteit van het goud is te zien door de merktekens in de ringen. Deze worden door een onafhankelijk instituut aangebracht in de ringen.

Wie zoekt de trouwringen uit en wie de verlovingsringen?

Gebruikelijk is het de man die de vrouw ten huwelijk vraagt en dus ook zijn geliefde verrast met een prachtige ring. trouwringen zoek je het liefst samen uit maar uit de branche horen we dat de vrouw hier toch wel het meeste invloed op heeft.

Kunnen we  trouwringen online kopen of bij een specialist?

Trouwringen online kopen is de trend van het moment, op je eigen gemak zoek je de ringen samen uit, zonder de bemoeienis van een verkoper, verder kun je makkelijk op budget filteren en op materiaal soort.  Tot een zekere hoogte is online kopen helemaal niet eng. De webwinkel stuurt vaak voordat de definitieve maten in productie gaan een setje pasringen op om de juiste maat te bepalen. Zoek je een duurdere ring (> € 1.000) dan adviseren wij om langs een trouwringen specialist te gaan. Vermijd de goedkope sieraden winkels. De verkopers hebben weinig tot geen product kennis en het vaak is het materiaal wat gebruikt wordt niet geschikt om een heel huwelijk te dragen.

Dragen mannen ook verlovingsringen?

Tot de jaren 50 was het zeer gebruikelijk dat de mannen ook een verlovings ring droegen, de ring werd dan bijvoorbeeld links gedragen en na de trouwerij werd de ring aan de andere hand gedragen als teken dat het huwelijk officieel is. Tegenwoordig dragen mannen bijna geen verlovingsringen meer.

Welke bewerkingen van het materiaal zijn er?

Het bewerken van het oppervlak van de trouwring geeft een speciaal effect, doordat de techniek niet stilstaat en het ontwikkelen van de bewerkingen steeds geavanceerder wordt is het lastig om ze allemaal te benoemen. De meest gebruikte bewerkingen zijn glad gepolijst, gematteerd, zandgestraald, of gehamerd. Voor elke bewerking geldt dat deze te maken krijgt met slijtage. Daardoor krijgt een ring zijn eigen persoonlijke karakter.  Iedere goede juwelier en trouwringen specialist kan een ring weer in nieuwstaat brengen.

Hoe laat je de trouwring graveren?

Tegenwoordig is het graveren een klusje wat de juwelier met behulp van een laser doet, daarmee is het tegenwoordig mogelijk om meer dan alleen jullie namen en de trouwdag in de ring te zetten. Je eigen handschrift, een vingerafdruk of zelfs een hele zin uit een gedicht is mogelijk.  Vraag je trouwringen specialist om voorbeelden en een prijsopgave. Het graveren van een naam + datum is vaak een gratis service bij wat duurdere ringen.

Ik heb een huidallergie, kan ik dan wel een trouwring dragen?

Waarom niet? het gebruik van Nikkel en koper is niet gebruikelijk meer in trouwringen. Echter hoe zuiverder het basis materiaal hoe minder problemen. Wil je echt op safe gaan dan zijn Platina, titanium en Paladium goede keuzes.

waar draagt men de trouwring?

Eigenlijk is dat een persoonlijke vraag, waar het draagcomfort het hoogst is. in Nederland worden de meeste ringen rechts gedragen. Vroeger geloofde men er in dat de zenuwen in de linker ringvinger in directe verbinding stonden met het hart en dat is het symbool van de liefde.

Fairminded gold, Kimberley proces, blood diamonds dat klinkt eng ?

Vraag absoluut na of de leverancier van de trouwringen zich niet bezig houdt met fout goud en foute diamanten. Omdat veel edelmetalen en diamanten gewonnen worden in arme landen is er veel sprake van uitbuiting en zelfs slavenarbeid.  Omdat te voorkomen zijn de goudmijnen en diamant gecertificeerd en worden deze regelmatig gecontroleerd of de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers en diamantslijpers wel in orde zijn.  Blood diamonds (ook wel conflict diamanten genoemd) zijn diamanten welke als betaalmiddel zijn gebruikt in de oorlogen tussen de diverse stammen in Afrika,  dit is vastgelegd in het Kimberley proces en wordt gesteund en gefinancierd door de verenigde naties.