Gezellig hé, een trouwjurk passen!

Tijdens je zoektocht naar de perfecte trouwjurk bezoek je diverse bruidsmodewinkels, vorige week mocht ik met een vriendin mee om haar jurk uit te zoeken. We hadden al een paar winkels gehad en deze winkel zou volgens de website en de mooie foto’s haar jurk moeten hebben. Dus auto vol en met zijn viertjes op weg naar de bruidsmode winkel waar ik de naam niet van ga noemen.

Al bij binnenkomst was het ontvangst zeer vriendelijk, kopje koffie, kopje thee, een heleboel lekkere dingen, perfect dus. Eerste even de koetjes en kalfjes en vervolgens “DE JURK” tsja, die was net verkocht, en helaas niet meer leverbaar. Ik zag de oogjes van mijn vriendin al een beetje vochtig worden. Maar al snel wist de verkoper haar over te halen om toch wat andere jurken passen, we waren tenslotte niet voor niets naar deze winkel gereden en er was tenslotte tijd voor ons vrijgemaakt.

Yes Champagne

Het was nog best vroeg, net voor de lunch, en bij het passen van de eerste jurk kwam er al een collega aan met een dienblad vol bubbels wat door mocht gaan voor champagne. We voelde ons in de watten gelegd. Eerst de koffie, daarna de lekkere dingen en nu al champagne.

De eerste jurk was niks. geen pasvorm geen uitstraling. Dus weg dat ding, dus opzoek naar de tweede jurk, en ondertussen dat de medewerkster met mijn vriendin aan het passen is komt dat dienblad met bubbels weer voorbij. Gelukkig is één van de vriendinnen zwanger, dus de BOB was snel geregeld. Ook voor de aanstaande bruid werd een glaasje neer gezet.

Ik als party-beest voelde eigenlijk dit tweede glas best aankomen, want op een bodem van yoghurt met fruit en een paar zoetige cakes is drinken helemaal niet zo’n goed idee. Dus toch maar rustiger aan.

bij de derde jurk, kwam dat dienblad weer voorbij. Perfecte timing dus, van de meiden achter de receptie van de bruidsmode winkel. Natuurlijk sloegen we ook dat derde glas niet af. Ook de bruid nipte lekker mee en kreeg de aandacht die ze wilde. Maar ook die derde jurk stond haar voor geen meter.

Ronde vier!

bij de vierde ronde bedankte ik toch maar vriendelijk voor de bubbels. De alcohol begon zijn werk te doen, en we (op onze bob) na zagen het niet zo scherp meer. Onze bruid in spé ging natuurlijk wel voor de vierde borrel, het was tenslotte haar feestje. Maar ook die vierde jurk was een draak van een ding. Absoluut niet haar stijl, en dat maakte we dan ook luidruchtig duidelijk.

Dat werd ons natuurlijk niet echt in dank afgenomen, als blikken konden doden…. Dus werden we subtiel door een andere medewerkster van de winkel gewezen op de nieuwe avondmode collectie en of we daar niet even wilde kijken. want tenslotte moeten wij er ook perfect uitzien op de mooiste dag van onze vriendin. Dus met zijn tweetjes, naar de avondmode collectie onze bob bleef bij de bruid en wat zijn we daar blij om geweest!

De verkooptruc

Wij werden naar een ander deel van de winkel geleid dus kon de verkoopster samen met een andere medewerker eindelijk beginnen met het verkoopspelletje. Je klant is aangeschoten en tsja, dan kun je misschien wel eens ja zeggen! Dus begonnen de verkoopsters een beetje met de emotie en de gevolgen van de drank te spelen. Want de laatste jurk, dat was haar jurk, op het lijf geschreven en nog veel meer bla bla. Ondertussen lag er al een opdrachtbevestiging klaar voor de jurk en er hoefde alleen nog maar een handtekening op en over 16 weken zou de jurk dan klaar zijn! Hoe slinks is dat.

Gelukkig was onze Bob wel scherp en gaf duidelijk aan dat dit niet helemaal de bedoeling kan zijn, die jurk was gewoon lelijk, en dat werd haar dus niet in dank afgenomen. Ook zij werd afgeleid. Alles om die handtekening te krijgen.

Gelukkig niet getekend

Ik zal de details verder besparen, maar we voelde ons gebruikt, (ander woord mag ook maar dat is niet zo netjes) eerst voer je iedereen behoorlijk aangeschoten zo niet dronken, en vervolgens hoop je dat je klanten het niet meer zo scherp zien en alles tekenen zonder enige vorm van controle of wat dan ook!

We waren in één klap weer nuchter en wilde de zaak eigenlijk zo snel mogelijk verlaten! Tsja, dat dachten we, de verkoopster wil namelijk nog een handtekening omdat we lang zijn geweest, zodat zij de afspraak en de kosten voor de lekkere dingen en champagne kon verantwoorden bij haar bedrijfsleider en nog wat instanties.

Op dat moment knapte er iets bij mij, want je belazerd mij maar één keer dus ik pakte het formulier aan, en het voelde in eens als carnaval, snippers en confetti overal 😉 Dit soort trucs verwacht je op een automarkt, of bij het kopen van een keuken, maar niet niet bij zo iets emotioneels als het kopen van een trouwjurk.

Moraal van dit verhaal

Wees sterk, hoe groot de verleiding ook is, mensen onder invloed maken nu éénmaal sneller beslissingen en vaak niet de beste beslissingen. Hoe gezellig het ook wordt met drank en lekkere hapjes. De winkel heeft maar één doel en dat is verkopen, en ondanks dat iedere vorm van fatsoen voorbij gaat is dit wel de methode waarop sommige winkels werken. Wees dus gewaarschuwd en laat de champagne en andere alcoholische dranken gewoon staan en bedank er voor. Blijf gedurende het passen scherp, en luister goed naar de verkoopster. Emotie mag, maar laat de emotie niet beïnvloeden door drank en teken nooit als je niet koopt!

ik sluit af met 2 woorden: BLIJF NUCHTER