Aan welke hand draag je een trouwring?

Je staat er helemaal niet bij stil maar die trouwring, aan welke hand ga je die nu dragen? dit is een vraag je niet mag onderschatten want als het goed is zit dat stukje goud (met hopelijk een mooie brillie) de komende 70 jaar aan je (ring)vinger.

Ik belde daarvoor op met een trouwringenspecialist en stelde hem de vraag: “Aan welke hand draag je nu een trouwring?” Hij gaf aan dat dit best een ingewikkeld dingetje is. Je kunt namelijk gewoon voor de makkelijkste weg kiezen en de vinger nemen waar je altijd ringen draagt. Alleen spelen er bij trouwen nogal wat regels mee. Zo kan je geloofsovertuiging namelijk bepalen aan welke hand de ring gedragen moet worden.  Ben je een Nederlandse met een katholieke overtuiging? Hoppa dan mag je ring aan de linkerhand. Ben je overtuigd protestants dan mag de ring aan je rechterhand.

We zijn nog niet klaar, want stel je hebt Spaanse roots en je bent Katholiek? Dan gaat de ring rechts. Ben je Catalaans en Katholiek dan gaat de ring weer naar links. snap jij het nog? Ik ben het nu al kwijt.

Wat als je geen overtuiging hebt?

Stel,-  en die kans is redelijk groot in Nederland –  dat je geen geloofsovertuiging hebt. Dan mag je natuurlijk zelf bepalen aan welke hand je de ring draagt. Ook daar sprak ik over met de trouwringen specialist. Hij gaf aan dat het dan gebruikelijk is om de trouwring te dragen aan de hand die je niet bent. Dus ben jij rechtshandig dan draag de ring links. Ben je linkshandig dan draag je de trouwring rechts.  Waarom? Simpel. Ben je rechtshandig dan doe je bijna alles met je rechterhand. De kans dat je de trouwring beschadigd is dan veel groter. bovendien is je rechterhand gespierder. Tussen je linker- en rechter ringvinger kan zomaar  2 tot 3 maten verschil zitten. Dat is op zich niet heel veel maar kan wel wezenlijk een verschil betekenen in het draagcomfort van de trouwring.